Díky tomu, že se mi úspěšně podařilo zotročit obě P15, mohl jsem se pustit do výroby šípkového vína.
Samotný kretén by totiž neměl dostatek trpělivosti, aby natrhal tolik bobulí.
Šípkové víno má vysoký obsah vitamínu C, proto lze jeho konzumaci vřele doporučit.
Pro veliký úspěch na těchto stránkách uvádím návod.
Recept na výrobu šípkového vína
Protože nejsme žádní čočkaři, vyrábíme víno v padesátilitrovém sudu. To je tak zhruba dávka,
která vystačí průměrné rodině na rok.
Suroviny:
- 30 litrů vody
- 9 kg cukru
- 30 g kyseliny citronové
- 15 kg šípků
Postup práce:
Natrháme šípky. Už při trhání odstraňujeme zbytky stopek a květů.
Podle návodu by šípky měli přejít mrazem. Problém je ten, že zmrzlé šípky jsou měkké a špatně se trhají.
Proto jsme se uchýlili k úskoku, šípky natrhali ještě před tím,
než začalo mrznout a dali je na několik dní do mrazáku (předtím jsme je důkladně oprali v teplé vodě).
Do velikého hrnce dáme vařit vodu s cukrem. Když se vaří, přidáme kyselinu citronovou.
Šípky nasypeme do sudu a zalijeme horkým cukerným roztokem.
Asi litr roztoku odebereme do větší sklenice a necháme vychladnout asi na 30°C.
Poté do sklenice nadrobíme kostku droždí a necháme kvasit.
V okamžiku kdy i teplota v sudu klesne pod 30°C, vlijeme obsah sklenice do sudu a uzavřeme víko.
Nedotahujeme, aby vznikající oxid uhličitý mohl unikat a sud se nám neroztrhl.
Sud uložíme při pokojové teplotě.
Po několika dnech je dobré sudem zahýbat, aby se obsah promíchal.
Kvašení probíhá několik týdnů.
Jeho konec poznáme tak, že když přiložíme ucho na sud, není již slyšet bublání.
Po ukončení kvašení víno můžeme ještě přisladit jedním až dvěma kilogramy cukru, ale nemusíme.
Potom víno pomocí hadice stočíme.
Osvědčilo se mi stáčet víno do PET lahví od neochucených minerálek.
Není potřeba je vyplachovat a po použití se vyhodí.
Víno v lahvích uložíme do sklepa.
V původním návodu se sice tvrdí, že víno má ležet nejméně rok, ale to je asi pro silné povahy, nedočkavý kretén tak dlouho nevydrží.
Po pár měsících se kaly usadí a je možné víno opatrně přelít nebo stočit do skleněných láhví a rozdat kamarádům.
Pokud žádný z kamarádů do čtrnácti dnů neonemocní, je možné víno konzumovat.
Podruhé se víno již samozřejmě stáčet nemusí, poslední 2 dcl vylévané z PET láhve označíme termínem kvasinkové víno.
|